Jordgubbar - Mycket fakta och information om Jordgubbar


Priset på jordgubbar

Priset på jordgubbar

En stor snackis i Sverige är priset på jordgubbarna. Ofta har jordgubbarna ett mycket högt pris innan midsommar eftersom det är svårt att få fram tillräckliga mängder bär i tid till midsommarafton.

En hel del av de första jordgubbarna har odlats inomhus i växthus på plantskolor eller handelsträdgårdarPrissättning på jordgubbar

Prissättning på jordgubbar

Jordgubbar kan säljas antingen per kilo eller per liter.

Ofta säljs jordgubbarna per liter på torg och när det är stora gubbar. På torget har försäljaren kontroll på jordgubbskartongerna så att köparen inte lastar på massa extra bär i kartongen. Om bären är stora är det en fördel försäljare att sälja dem per liter eftersom en liter väger mindre då.

I livsmedelsbutiker och om bären är små säljs jordgubbarna per kilo. Detta för att i livsmedelsbutiker flyttar kunden gröna runt bären och försöker få så mycket som möjlig i sin jordgubbslåda. Ifall bären är små säljs de per kilo eftersom det är mycket tyngre med en liter små jordgubbar än riktigt stora gubbar.

När man plockar jordgubbarna själv på en självplockning prissätts de normalt per kilo.

Högt pris på jordgubbar

Högt pris på jord

Det är inte ovanligt att svenska jordgubbarna kostar över 100 kr/kg i början på säsongen. De första lådorna växthusodlade jordgubbar i mitten på april brukar gå för över 1000 kr/kg. Oftast är dessa jordgubbar lite mindre smakrika än de som man kan köpa i juli.

Låg pris på jordgubbarna

Vissa är när det varit lite kyligt och molnig men inte blött i börja på säsongen så mognar jordgubbarna långsamt men de ruttnar inte. Detta gör att det finns mycket jordgubbar som väntar på värme och sol.

När solen kommer fram med temperaturen på 25-28°C i en vecka så kan de bli så att jordgubbarna mognar mycket snabbt och nästan alla på en gång. Detta gör det svårt att plocka, transportera och sälja jordgubbarna men blir ett ypperligt tillfälle för oss jordgubbsälskare att köpa mycket jordgubbar som vi kan göra jordgubbssaft och jordgubbssylt av.

Ibland kan jordgubbarna kosta så lite som 10 kr/litern under ett par dagar i juli.