Jordgubbar - Mycket fakta och information om Jordgubbar


Kravmärkta jordgubbar

Kravmärkta jordgubbar

Kravmärkta jordgubbar innebär att jordgubbarna inte har besprutats med några kemiska bekämpningsmedel. I de flesta jordgubbar som du köper i butiker kan det finnas rester av olika bekämpningsmedel i gubbarna.

De prover som Livsmedelsverket tagit under åren visar på att det finns mätbara halter av bekämpningsmedel i 80-90% av alla svenska jordgubbar som säljs i livsmedelshandeln. Om man tittar på de utländska jordgubbar som transporteras långt så är det ännu fler som har rester av bekämpningsmedel.

Om du köper eller självplockar kravodlade och kravmärkta jordgubbar är detta ett bra sätt att undvika få i dig dessa bekämpningsmedel.Få tag på ekologiska jordgubbar

Få tag på ekologiska jordgubbar

Andelen ekologiska jordgubbar i Sverige är mycket liten. Totalt uppskattas den ekologiska jordgubbsodlingen motsvara bara några enstaka procent av den totalt jordgubbsodlingen i Sverige.

De flesta ekologiska jordgubbsodlare är också små vilket innebär ändå att det finns en hel del som odlar ekologiska och kravmärkta jordgubbar. För att odla ekologiska jordgubbar krävs det betydlig mycket mer arbeta vilket gör bären dyrare med det är det värt.

För att hitta ekologiska obesprutade giftfri jordgubbar har KRAV sammanställt en lista på alla jordgubbsodlare som odlar ekologiska jordgubbar enligt KRAV-märkningens regler.